Als je in Kenia een serieus gezondheidsprobleem hebt maar geen geld, dan ben je aangewezen op ziekenhuizen op religieuze grondslag die in principe niemand weigeren. Het AIC Hospital in de stad Litein is zo’n ziekenhuis. Op de gevel staat dan ook de tekst:
Whosoever cometh unto me I shall in no way Cast Out.
Joh. 6:37
Oogarts Marjolein Ronday ondersteunt sinds 2018 de oog kliniek van dit ziekenhuis met training en materieel. Hier geeft chirurg Mike Torotich met een traditionele techniek jaarlijks zo’n 500 mensen hun zicht terug. Marjolein wil nu een nieuwe techniek introduceren waarmee Mike sneller en veiliger een nóg beter resultaat kan behalen.
Staar is een veelvoorkomende ziekte in Kenia, met name bij de armere bevolking. Wie blind is, krijgt niet de zorg zoals wij die in Nederland kennen. Blinde mensen zitten vaak hele dagen alleen in hun huisje. Als een gezond familielid de blinde moet begeleiden, zijn er twee mensen die niet kunnen werken of kan een kind niet naar school. Een staaroperatie geeft dus niet alleen een patiënt het zicht terug, het verhoogt de levensstandaard van de hele familie. Als de plannen van dokter Ronday slagen, moet het mogelijk zijn het aantal ope raties te verdubbelen tot 1.000 per jaar!
Dokter Ronday heeft de afgelopen jaren al een container vol apparatuur verzameld. Tweedehands, maar nog prima te gebruiken. Het transport van dit oogheelkundig materieel naar Kenia kost ongeveer € 7.000.
Daarnaast wil Marjolein € 30.000 inzamelen voor de bouw van een nieuwe oogafdeling, waar die apparatuur optimaal gebruikt kan worden. Als alles lukt, zal zij zelf ter plekke de ruimtes helpen inrichten en de chirurg de nieuwe techniek aanleren. Daarna komt zij ieder jaar terug, voor continuïteit in de samenwerking en de zorg.
Een ander doel van Marjolein Ronday is het uitnodigen van Nederlandse professionals die in de Keniaanse praktijk patiënten willen helpen en tegelijk hun kennis en expertise overdragen aan het lokale team. Dat is dankbaar en ook bijzonder boeiend werk. Je ziet in Kenia omstandigheden en aandoeningen die je in Nederland niet snel zult aantreffen. Eventueel is zo’n werkbezoek prima te combineren met een safarivakantie. Marjolein Ronday helpt graag met het organiseren van een medisch én toeristisch onvergetelijk verblijf.
Asante sana!